Публикации

Видове топлоизолационни материали

материали за саниране
Видове топлоизолационни материали :

Видовете топлоизолационни материали, с които работим са: EPS, XPS и каменна вата


EPS - “Експандиран пенополистирен” - това е добре познатият Ви “стиропор” .Той е бял на цвят и има топчесто- зърнеста структура, материалът е сравнително мек при натиск.

Графитен EPS – Това е така наречения ”NEOPOR” /името е дадено от световно- известната фирма BASF- производител на материала/. Разликата с обикновения EPS се дължи на по-голямата плътност на топлоизолационните платна и на допълнителните графитни зрънца, вградени в материала, от където идва и по-ниската му топлопроводимост. Цвета, в който се произвежда е сив.

XPS – “Екструдиран пенополистирен” – по-известен като “FIBRAN” /името идва от названието на една от фирмите, произвеждащи XPS/. Цветовата гама, в която може да се открие е в зависимост от фирмата производител и могат да бъдат: син, зелен, жълт, оранжев, розов.... XPS има капилярна микроструктура и е много твърд при натиск.

Каменна вата - това е естествен влакнест материал, който е с диаметър от не повече от 4 или 5mm. Минерали като базалт, варовик, доломит и боксит произвеждат тези видове влакна. Минералите се сплавяват в електрическа пещ и стъклообразната стопилка се изтегля във влакна. Влакната придобиват своята кохезия посредством добавянето на свързваща леплива смола издръжлива на високи температури, а високата им хидрофобичност се постига чрез добавяне на силиконови съединения.


МатериалМяркаСтиропорСтиропорФибранНеопорНеопорНеопорКаменна ватаКаменна вата
Ausrotherm EPS 70Ausrotherm EPS FFibran XPS ETICS BTAusrotherm EPS F-PLUSNeopor 20 BASFNeopor 25 BASFFibranGEO BP-021 Rockwool Frontrock MAX E
Пътностkg/m312-15*15-18*30*15-18*18-2025120130
Размер на плочите H/Lmm500/1000500/1000600/2500500/1000500/1000600/2500600/1200600/1000
Коефициент на топлопроводимост -  λW/(m*K)0,0400,0380,0320,0310,0270,0290,0360,036
Якост на натиск при      10%  деформация kPa70150200-3001501801803020
Водопоглъщаемостvol. % <3<3<1,5<322<3<3
Дифузно съпротивление на водна пара - µ-20-4020-405020-4020-5020-5011
Клас на горимостoCE / 95oCE / 95oCE / 75oCE / 95oCB1 / ---B1 / ---A1 / 750 oC A1 / 1000 oC



*Данните за плътността са оринтировъчни или свалени от стари изследвания.

Избор на материали и вида на топлоизолацията:


1. Плътност – Стойностите представляват теглото на един кубичен метър от дадения материал! С повишаване на плътността на EPS се понижава неговата топлопроводимост но се намалява коефициента на паропроникване.

2. Размер на плочите - Без значение за топлоизолацията. По - малкия размер на платната предразполага за използването на повече дюбели.

3. Топлопроводимост на материала – От основно значение за избора на вида топлоизолация! Колкото по-ниска е стойността на топлопроводимост, толкова по-добре топло изолира даденият материал!

4. Сила на натиск при 10% изменение – Стойностите показват каква сила трябва да се приложи върху дадения материал за да се получи 10% изменение от началните параметри т.е. Колкото по-мек е даден материал, толкова по-лесно той ще се деформира! От изброените изолации XPS е с най-твърда структура.

5. Водопоглъщаемост – Показва колко процента вода се поемат от обема на 1 куб. м на дадения материал. Водата е добър проводник на топлина и поради тази причина топлоизолационните платна се измазват с водоотблъскващи мазилки!

6. Коефициент на паропроникване – От голямо значение! С поради ниския си коефициент на паропропускливост, XPS се използва за топлоизолация на бетонни плочи, стени и колони! Неспособността му да пропуска добре водните пари би могла да доведе до появата на конденз и мухъл в изолираните помещения на тухлени сгради!

7. Клас на горимост - От голямо значение! EPS и XPS материалите са самозагасящи се, но при излагане на открит огън поддържат горенето. Единствено е каменната вата е негорима, при излагане на висока температура тя се разтопява!

8. Оформяне на страничните ръбове – Липсата на такива при EPS и каменната вата е без значение и би могла да се компенсира от уменията на човека, поставящ изолацията.

9. Цена – Обикновено това е водещият критерий, с който се съобразявате .Имайте предвид ,че поставянето на топлоизолация е една дългосрочна инвестиция!!!

Вътрешна или външна топлоизолация ?


Ще направим сръвнение между двата вида изолация и комбинациите между тях , за да видим техните плюсове и минуси.

Външна топлоизолация:


+ Напълно са прекъснати термомостовете, и загубата на топлина през тях е елиминирано

+Точката на конденз е извън стената и е намалена корзията на арматурата в бетонните елементи

+ Възможността за проникване на влага отвън е напълно елиминирана

+ Не се отнема от вътрешното пространство на стаите

+ Стените акумулират част от топлината и съответно помещенията изстиват по-бавно след прекъсване на затоплянето през зимата

+ Изстиването на затопления въздух става плавно през стената и се елиминира предпоставката за образуване на влага от вътрешната страна на стените

+ През летния сезон е намалено значително загряването на стените от яркото слънце през деня и по този начин се потдържа по – хладна температура през нощта

+ При монтажа на изолацията живущите в сградата не са притеснени от присъствие на работници в жилищните помещения

+ С поставянето на външна изолация се обновява облика на фасадата

- Цената на външната топлоизолация е по скъпа от вътрешната

- Изисква се допълнително монтаж на скеле или работа с алпинисти

- Монтажа на изолацията е значително по - труден заради големите площи които трябва да се изравняват особенно когато това трябва да се прави на голяма височина с алпинисти

- Монтажа е в зависимост от метереологичните прогнози заради работата на открито

- Поради факта че изолационните материали са с по – ниска плътност съществува риск от умишлена повреда на фасадата

Заключение: Това е най – често използвания начин за монтаж на топлоизолация на сгради, средата за живот е значително по - благоприятна зради липсата на мухъл в помещенията, удължава се живота на самата сграда заради намалената корозия и ограниченото проникването на влага и течове през стените, обновява се облика на сградите особено ако те са по – стари и има увредена мазилка по фасадата, по - високата цена на външната изолация е зяради сложността на работата при по големи фасади, допълнителната необходимост от монтаж на скеле или работа с алпинисти, както и поради факта че работата е със сезонен характер. Разбира се, при многофамилните сгради организацията е най трудното нещо, но за да има 100% ефективност от изолацията е необходима топлоизолация на цялата сграда, защото само така са прекъснати всички термомостове, загубите са значително по- малки когато са изоларани и общите части на сградата които винаги оставят на последно място, по този начин заедно ще спрем неприятните „кръпки” по фасадите.

Изолация тип „сандвич” - стена/изолация/стена:


+ Този тип изолация има всички плюсове на външната топлоизолация

+ Изолацията е напълно защитена от механична повреда

- Приложението е възможно единствено при строителство на нови сгради

- Много често работниците си спестяват залепването на топлоизолацията и тя се свлича с течение на времето

- Заради риска от обледеняване външната стена обикновено е само от плътни тухли, без мазилки като по този начин се ограничава външния облик на сградата

Заключение: Този метод на топлоизолация е приложим единствено при текущо строителство на сграда, има всички предимства на външната изолация с единственото изискване по дебелата част от зида да е от вътрешната страна. Много по – често се среща във Великобритания заради по умерените зимни температури, а и заради традиционния външен вид на къщите там . В България се прилага като допълнително разнообразие когато се търси ефекта и красотата от традиционната зидария. Препоръчва се за изолация на стени с южно или югозападно изложение. Разновидност на този тип изолация е когато празнината между двата зида се запълва със смес от насипна вата и течна смола.

Комбинирана изолация, вътрешна и външна:


+ Напълно са прекъснати термомостовете, и загубата на топлина през тях е елиминирано

+ Възможността за проникване на влага отвън е напълно елиминирана

+ През летния сезон е намалено значително загряването на стените от яркото слънце през деня

+ С поставянето на външна изолация се обновява облика на фасадата

- При по – добра вътрешна изолация има опасност точката на конденз да е изместена във стената или близо до вътрешната изолация, по този начин може да се образува конденз и да се увеличи корзията на арматурата в бетонните елементи

- Стените не акумулират цялата част от топлината и съответно помещенията изстиват по - бързо след прекъсване на затоплянето през зимата

- Отнема се от вътрешното пространство на стаите

- При монтажа на изолацията живущите в сградата трябва да се съобразяват с присъствие на работници в жилищято, съпътствано със нуждата от преместване на мебели и багаж

- Комбинираната изолация има всички минуси на външната топлоизолация

- Цената на комбинираната вътрешна и външната изолация е най – скъпия начин за топлоизоларането на едно помещение

Заключение: Този тип топлоизолация е най – скъпия възможен, обикновено се използва като презастраховка което може да създаде големи проблеми след появата на мухъл в последтвие ако не е направена разумно вътрешната топлоизолация. Когато се слага гипскартон в едно помещение много често вътрешната топлоизолация от минерална вата се слага просто ей така „защото това са външни стени”, а пък ватата е сравнително евтина и ще топли допълнително. Разновидност на този тип изолация са готовите блокчета от NEOPOR или EPS при които обаче точно е изчислено съотношението в дебелините на външната и вътрешна изолация за максимална енергийна ефективност без да има опасност от появата на влага в помещенията. Те се използват за строителство на нови сгради и високата им цена се компенсира от бързия им и опростен начин на работа.

Вътрешна топлоизолация

+ Цената на вътрешната топлоизолация е много по - евтина от външната

+ Монтажа не зависи от метереологичните прогнози

+ Не се изисква допълнително монтаж на скеле или работа с алпинисти

+ Монтажа на изолацията е значително по - лесен заради малките площи които трябва да се изравняват

- Не са прекъснати термомостовете, и загубата на топлина през тях не е елиминирано

- Точката на конденз е близко до вътрешната част стената като по този начин затоплянето на стените е прекратено и обледеняването им води до корозия на арматурата в бетонните елементи и бързото им разрушаване

- Възможността за проникване на влага отвън не е прекратена

- Отнема се от вътрешното пространство на стаите

- Стените не акумулират част от топлината и съответно помещенията изстиват по - бързо след прекъсване на затоплянето през зимата

- Изстиването на затопления въздух става рязко и съществува опастност от овлажняване под изолацията

- През летния сезон загряването на стените от яркото слънце през деня не е спряно и те продължават да отдават топлина през нощта

- Поради факта че изолационните материали са с по – ниска плътност съществува риск от повреда на изолацията при допир или неволен удар

- При монтажа на изолацията живущите в сградата трябва да се съобразяват с присъствие на работници в жилищято, съпътствано със нуждата от преместване на мебели и багаж

- С поставянето на вътрешна изолация не се променя облика на фасадата

Заключение: Вътрешната изолация е подходяща за топлоизолация на сгради при които е необходимо бързо затопляне на въздуха вътре, но трябва да се има в предвид, че след спиране на уредите за отоплението изстиването на въздуха става също толкова бързо, за топлоизолация на мазета, на жилищни сгради които са паметници на културата или на отделни стени при които няма друга възможност, пр. Ограничен достъп до външната стена. Монтаж на вътрешна топлоизолация е подходящ за подове заради по – комфортното усещане от топлия под или тавани когато температурната разлика с помещението отгоре малка. Вътрешна топлоизолация на стени може да се прави в краен случай но да бъде много точно изчислена точката на конденз и с изискването да се осигури много добра вентилаци,я за да се предотврати образуването на влага по стената. Не се препоръчва монтаж на вътрешна топлоизолация на стени които са застрашени от обледеняване , защото процеса на разрушаването на такъва стени е многократно по бърз. Обикновено вътрешна топлоизолация се препоръчва от „майстори” като по този начин те си улесняват работата свързана с изправяне на стените, а и е възможност за допълнителни доходи.

 



Разлика между вътрешната и външната топлоизолация:




θ12– точка на оросяване /конденз/- образува се при 60% влажност и температура 12 ºC

θпом – температура в помещението

θВ – външна температура

Съвет: Не се доверявайте на анонимни „майстори” подведени от ниските цени, непрестанно ни се налага да поправяме поразиите на недобросъвестни работници, връзката с които е един отдавна заличен телефонен номер. Обърнете се към професионалисти, които са инвестирали средства и време за развитие на професията си.

Знаем, че добре свършената работа и добрата дума са най - голямата реклама, защото Доброто име се гради с години, а се губи за миг!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

alpinistix Това е сайт част от Alpina-pro expert; Designed by Creative ideas design Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.