Публикации

Alpinistix.com е част от Alpina-pro expert екип за  квалифицирани монтажни на външна изолация на стени. Ние сме сертифицирани височинни работници изкарали курсове на обучение към А.Р.А.С. (Асоциацията на Работещите по Алпийски Способ) и I.R.A.T.A (International Rope Access Treaning Association). Занимаваме се с индустриален алпинизъм от над двадесет години.
Саниране външна топлоизолация

Какво е топлоизолация?

Изолационните плоскости са фиксирани към външната стена на сградата (стената) с помощта на лепило или механични фиксации, а в много случаи комбинирано. Дебелината на топлоизолацията и точният тип фиксиране с анкери, дюбели и лепило се определят от вида на конструкцията на стената и могат да варират.Какъв тип сграда може да се възползва от топлоизолация (саниране)?


В България панелните блокове, строителството до тухла в бизкото минало, или конструкциите на системи като нефинирани или стоманени рамкови конструкции са добри примери за типа конструкция, която отговаря на условията за топлоизолация. На поввечето "панелки" загубите на топлина са толкова големи, че топлоизоблацията е задължителна. С външна изолация вие ще се спасите до голяма степен от конденза, влагата, а и ще спестите много средства за отопление през зимата, а през летните месеци ще имате по - прохладно жилище.


Колко добра е изолацията?


С подобряването на строителните стандарти се подобрява и топлинното качество на новите сгради. Топлинното качество и експлоатационните характеристики на дадена конструкция се изразяват с нейната U-стойност.

Колкото по-близо е U-стойност до нула, толкова по-добре. Ниска U-стойност предполага, че отоплението на дома трябва да бъде по-лесно, по-евтино и топлината няма да избяга толкова лесно. Същите стойности се използват за измерване на изолационните свойства на изолация на пода и таванско помещение, стъклопакет и врати.

Точната U-стойност за вашия имот ще бъде определена като се вземе предвид комбинацията от конструкцията на стената и дебелината и качеството на изолационната плоскост. Дебелината на изолационните плоскости често ще се определя от качеството на изолацията. Има три често срещани типа:

Експандиран полистирол (EPS)
Минерална вълна
Полиизоцианурат (PIR)
Най-общо казано, PIR плоскостите предлагат по-високо качество на изолацията, следователно няма да е необходимо плоскостите да са толкова дебели като система EPS, например, въпреки че са по-скъпи.

Процес:мога ли сам да направя топлоизолация?

Не. Инсталирането на топлаизолационна система изисква внимателна подготовка, голямо разнообразие от набори от умения и най-важното специфично за системата обучение, за да се получи желания ефект.

Редица фактори трябва да бъдат включени при инсталирането на топлоизолация. Те включват правилни тестове за изтегляне за измерване на здравината на стената и пригодността за толоизолационни плоскости.

Технически

Освен самото поставяне на плоскостите и мазилката, има и редица други аспекти на процеса на поставяне на топлоизолацията, които също трябва да бъдат внимателно обмислени.

Около прозорците обикновено се поставят удължените первази и могат да се предлагат в редица цветове и материали. С добавената изолация във връзка с новата дебелинта на стената и обезводняване, сградата може да поеме допълнителна обем, който потопя прозорците донякъде в стената, разширените первази в този случай стават важни за поддържане на линията на изолацията, но и за естетическа причина.

В много случаи на покрива също може да се наложи да бъдат удължени, за да се позволи на дъждовната вода да се оттича по изолацията и да не се оставя да се оттича отзад на изолацията.

Финансиране на проекти за изолация (саниране)на външни стени

Правителството ще прекрати т.нар. безплатно саниране на частни жилищни сгради, защото "не е справедливо". Националната програма за енергийна ефективност ще продължи по нов начин през 2019 г., става ясно от разговор между премиера Бойко Борисов, вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев и кмета на Пазарджик Тодор Попов, публикуван на фейсбук страницата на премиера, който откри завод за авточасти в града.
Дискусията помежду им, на която се разискват теми от общонационално значение, става в автомобил, управляван от министър-председателя, докато пресаташето му снима. Явно това е сценарий, който се харесва на Борисов, тъй като по същия начин – с разговори в колата или от колата с хора, покрай които преминава, минаха и други негови обиколки из страната, например миналата седмица на магистрала "Хемус".
Националната програма за саниране стартира през 2015 г., в навечерието на тогавашните местни избори. Първоначално тя тръгна с 1 милиард лева от държавния бюджет, а след това бе даден още 1 милиард, пак пари на данъкоплатците.< Тези 2 млрд. лв. се оказаха достатъчни за обновяването на 2022 блока в цялата страна. От тях към момента 1669 жилищни сгради са изцяло санирани, а за 17 не са започнали каквито и да е дейности, показват данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството към 13 април. Останалите блокове, получили финансиране, са на различен етап от санирането.


Преди четири години опозицията обвини управляващите, че предизборно се използват пари от държавния бюджет, за да бъдат спечелени местните избори. Тиражираха се и спекулации, че домовете на хората ще бъдат отнети, след като бъдат обновени.

Това, разбира се, не се случи, но програмата обаче раздели обществото, защото под 2% от населението се възползваха от парите на всички българи.
Програмата предизвика и съмнения за корупция, тъй като близки до управляващите на национално и местно ниво, печелеха обществените поръчки. Именно от програмата за саниране тръгна скандалът "Кумгейт" с "дрийм тима" на Делян Добрев от ГЕРБ. Тогава той подаде оставка, но мнозинството не я прие и той остана депутат, докато преди няколко месеца не го застигна нов скандал - за апартамент в София на името на майка му, в който той живее под наем.

Кметове искат продължаване на програмата
Кметове от всички партии нееднократно са заявявали, че искат програмата за безплатно саниране на частни жилища да продължи. Дни преди евроизборите на 26 май и местните избори наесен, въпросът бе повдигнат от кмета на Пазарджик Тодор Попов, който е и бивш председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ).


Разговорът се развива в автомобил, управляван от премиера Бойко Борисов, докато Попов му разказва какво е направил за града и какво още иска да направи. Показва на Борисов обектите в движение, включително и санирани блокове, които са променили облика на Пазарджик.
Тодор Попов обяснява колко ефективна е програмата за саниране и какви са ползите от нея.
"Не може да продължи по този начин, защото не е справедливо. Събираме пари от данъците на всички, а ремонтираме апартаменти и блокове на малцина. Като промовариант да тръгне, хората да видят, беше добро начало. Но не може да продължи по този начин", казва Томислав Дочев.


Бойко Борисов отбелязва, че за санирането на домовете на всички българи ще са необходими 15 -16 млрд. лв.
"Над 2000 сгради направени, но вие – Сдружението на общините, не ни защитихте тогава. Сега всички в България...", отбелязва Бойко Борисов. Така той намеква на Тодор Попов, който през 2015 г. беше председател на НСОРБ, че е предпочел да мълчи на критиките, които търпяха управляващите по това време.

Програмата може да продължи с т.нар. договори с гарантиран резултат
Програмата за саниране може да продължи с т.нар. договори с гарантиран резултат. При тях инвестицията се изплаща от икономията за сметките за ток, обяснява Томислав Дончев.
По-късно пред журналисти премиерът Бойко Борисов съобщи, че програмата ще продължи през следващата година, но по нов начин. Засега не се знае какъв, тъй като изискванията и параметрите все още се обмислят.

Другият вариант лансиран от МРРБ вариант беше програмата да продължи със самоучастие на гражданите – първоначално 20 на сто, като процентът с годините постепенно се вдига. Това обаче беше само един от дискутираните варианти.

Кметът на Пазарджик: "Няма значение каква ще е формата, важно е да продължим"
"Няма значение каква ще е формата, важно е да продължим, защото в средносрочен и дългосрочен план ефективността ще бъде голяма", продължава да убеждава Тодор Попов премиера. Съгласява се, че "не е окей с публични средства да се правят инвестиции в частни имоти". "Придобива се един уникално уютен вид и хората това го оценяват в интерес на истината", казва Попов.

"Докато течеше програмата, нямаше такива вълни на позитивизъм. Истината е, че не срещна особено голяма подкрепа", отбелязва Томислав Дончев.
"Защото винаги, за съжаление, се чуват по-пискливите... Крало се било и не знам си какво... Може би наша е грешката, на самите кметове, че ние още тогава не излязохме с ясна и категорична позиция и си мълчахме", признава в дух на самокритичност Тодор Попов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

alpinistix Това е сайт част от Alpina-pro expert; Designed by Creative ideas design Copyright © 2014

Предоставено от Blogger.