Публикации

Как да си направя сам топлоизолация на апартамента?

Естествано всеки човек може сам да направи топлоизолация на дома си. Разбира важно е да има достатъчно време и да е наясно с някои основни моменти в полагането на топлоизолация. 


Много важно е преди да започнете работа е да пресметнете необходимите материали, които ще ви трябват и да купите необходимото количество. За качествените материали, и как да пресметнете, колко ще ще бъдат нужни ще подготвя отделна тема, когото съм свободен.

Подгответе необходимите инструменти и сте готови с първата стъпка.
външна изолация
1. Стена и грунд за основа 2. Лепило за топлоизолация 
3. Топлоизолационна плоча 4. Дюбел за топлоизолация
 5. Армираща мрежа 6. Шпакловка за топлоизолация
 7. Грунд фасаден 8. Мазилка 
9. Ръбохранител PVC с мрежа.

1. Почистване и подготовка на основата. 

Преди  полагането на първия слой от която и да е система за топлоизолация е задължително да отстраните прахта и да почистите добре стените. Всички замърсявания върху основите като масла, битум, прах и др., които намаляват адхезията, се отстраняват с пароструйка, а основите се оставят да изсъхнат.Това е много важно, за да се постигне почти 100% залепване между основата и лепилото.

Основата, върху която ще се полага топлоизолацията трябва да бъде с достатъчна носимоспособност, плътна и несъдържаща вещества, които намаляват сцеплението, като прах, смазки и други.


2.  Проверка на сцеплението към  основата на топлоизолацията се проверява с лепене на стереопор с малки размери в няколко участъка и отлепването му след 1 - 3 часа. 

Адхезията към основата се счита за задоволителна, когато се разрушава целостта на полистирена, без да се засяга лепилния слой или целостта на основата.

Основата на сградата е подложена често на механични въздействия. Затова за първия ред от топлоизолационни плоскости по цялата дължина ще използваме екструдиран полистирен. Той е по-твърд от еспандирания и специално обработен от едната страна за задържане на шпакловката.

Нагоре ще продължим с експандиран полистирен със същата дебелина. Така няма да има нужда от изравняване на двете нива. За лепенето и на двата вида плоскости използвахме специална полиуретанова пяна-лепило за полистирен. Тя е част от топлоизолационна система и значително съкръщава времето за полагане на плоскостите. Може да се използва за лепене на полистирен както за стени на новоизградени сгради, така и за саниране на стари.

3. Пяната се нанася по периферията на плоскостта на около 2 cm от ръбовете.

 Нанася се и една ивица по средата на плоскостта, успоредна на дългите й страни. Веднага след нанасяне на пяната, плоскостта се полага върху стената, потупва се и се притиска леко. Подравняване на повърхностите може да се извършва до 20 минути след полагането.

4. Особено внимание трябва да се обърне при полагането на плоскостите около прозорците и вратите.

 Те се подреждат така, че да не се образува фуга по продължение на ръбовете на прозорците. Така се избягва появата на пукнатини в мазилката.

При ръбовете на прозорците задължително се закрепват цели плоскости. Затова те се изрязват така, че ъгълът на прозореца влиза в зарязания ъгъл на плоскостта. Получава се т.н. пистолетна сглобка.

Плоскостите се разполагат с разминаване между съседните редове, така че съединителните фуги да не съвпадат. Това се отнася и за реденето на плоскостите както по външните, така и по вътрешните ъгли на сградата. Те се разминават със застъпване на всеки ред.

5. За фиксирането на топлоизолационните плочи от стиропор се използват пластмасови елементи за механично закрепване и пластмасови пирони.

 Дюбелите се вкарват в пробитите за целта отвори на дълбочина 5-6 сантиметра в конструктивния слой на стената при плътни материали и на 8-9 сантиметра при материали с кухини.

При наличие на фуги между плочите, те се запълват с тънки ивици, изрязани от самите плочи. Допустимо е и използването на слабораздуваща полиуретанова пяна, а в нашия случай можем да използваме пяната CT 84, с която залепихме плоскостите. След това плоскостите се шлайфат с ренде или с покрита със шкурка маламашка.

6. Топлоизолационните плочи се фиксират с елементи за механично закрепване след стягането на полиуретановата пяна. Времето за стягане е приблизително 2 часа.

 Само за сравнение, при използване на нормален лепилен разтвор, времето за стягане е 2 денонощия.

Дюбелите се разполагат в ъглите на всяка плоскост, като по този начин поставяме по 4 броя на квадратен метър. След фиксирането на стиропорените плоскости преминаваме към полагането на армирания с фибромрежа слой. Ъглите около прозорците и вратата се нуждаят от допълнително усилване с наклонени парчета мрежа от фибростъкло с размери не по-малки от 35х25 сантиметра. Допълнителното укрепване предотвратява образуването на пукнатини в ъгловите участъци.

Рамките на прозорците и вратите се защитават със специални ъглови PVC профили с вградена фибромрежа. Те също се полагат върху слой от лепилния разтвор и се шпакловат със стоманена маламашка.

7. След това се започва нанасянето на равномерен слой от лепилния разтвор с назъбена маламашка със зъби 10 мм, започвайки от горната част на сградата.

Нанасяната ивица разтвор трябва да е със ширина около 1 метър и 10 сантиметра, съобразена със ширината на мрежата. Бялата лепилно-шпакловъчна смес е с много висока адхезия към минерални основи, полистирен и минерална вата. Гъвкава, парапропусклива и устойчива на неблагоприятни атмосферни условия. За по голяма устойчивост е подсилена с фибри.

8. Предварително нарязаната фибромрежа се поставя върху пресния лепилен разтвор

 и се притиска със стоманена маламашка така, че да попадне приблизително по средата на нанесения разтвор. Отделните ленти на мрежата се припокриват около 10 сантиметра.

В рамките на следващата операция, прясно нанесения лепилен разтвор с потопена в него фибромрежа, се заглажда старателно със стоманена маламашка.

9. Крайната дебелина на шпакловката трябва да е мин. 3 мм.


10. Лепилно шпакловъчната смес 2 в 1 спестява една операция – грундирането преди нанасянето на декоративната мазилка.


11. Акрилните, силикатни, силоконови и силикат-силиконови мазилки за топлоизолация се доставят под формата на готови за употреба смеси, които се нуждаят единствено от разбъркване. Тънкослойната мазилка се нанася върху основата със стоманена маламашка, под определен ъгъл. Големината на зърното определя дебелината на слоя мазилка. При по-голяма големина на зърното съответно и разходът на материал е по-голям. Препоръчително е мазилките да се нанасят при температури между 5 и 25 градуса Целзии влажност на въздуха под 80%. Основата не трябва да е изложена на директна слънчева светлина.

12. Препоръчително е измазването и структурирането на мазилката за топлоизолация да се извършва в една технологична операция без прекъсване, от ръб до ръб.

13. Структурирането на топлоизолацията се извършва с пластмасова пердашка. 

Пердашенето може да се прави само когато материалът е влажен. Дребнозърнестата структура на мазилката определя и декоративния ефект наречен камъчета. Той се оформя с кръгообразни движения.

toploizolacia-kak-da-si-napravia

+359 879 478 397

Ако имате проблеми да се справите сами ни потърсете за по - сложните задачи:

БОЯДИСВАНЕ ПО АЛПИЙСКИ СПОСОБ

ЗАПЪЛВАНЕ НА МЕЖДУПАНЕЛНИ ФУГИ

МОНТАЖ И ДЕМОНТАЖ НА ВОДОСТОЧНИ ТРЪБИ

ДРУГИ МОНТАЖИ НА СГРАДИ, ФАСАДИ, ЗАВОДИ, КОМИНИ И ДР.

ВЪНШНО МИЕНЕ НА ФАСАДИ

МОНТАЖ НА РЕКЛАМИ

ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА СВЛАЧИЩА

РЯЗАНЕ НА ОПАСНИ ДЪРВЕТА 

Вече безспорно наложили се на пазара топлоизолационните системи са убедили всички ни в ефективноста си.Те покачват температурата в жилищата ни с 8-12 градуса през зимата и запазват прохладни помещенията ни през лятото.Полагайки външнна топлоизолация се избягва появата на мухъл от пропукани междупанелни фуги и от голямата температурна разлика.Обновява се и се освежава видът на сградата.При монтажите на топлоизолации се отстраняват старите напукани мазилки,бетонни чела и всички ненадежни и опасни елементи,като по този начин вие осигурявате безопасността на живущите и преминаващите покрай него хора. За тази безопасност ви напомняме,че носите отговорност вие.
Решенията за направата на една топлоизолационна система могат да бъдат многобройни , както за избора на материалите за нея (каква дебелина и плътност да са плоскостите,избора на качествени лепило-шпакловачни смеси,мазилки и т.н.),така и за самото изпълнение и полагането на системата. Ние работим с голямо разнообразие от материали: АУСТРОТЕРМ, АНГРО, СТРОМ-21, WEBER, BAOMIT, TERAZID и много други . Ние ви предлагаме сертифицирани специалисти , които са с дългогодишен опит в областа на стройтелството,както при височинните монтажи чрез въжен достъп ,така и при ниското строителство(от скеле). При желание на клиентите предлагаме наистина дизайнерски решения при направата на декоративните мазилки. Като по този начин се придава уникалност на фасадата на вашето жилище. 

Опитът,който сме добили през тези години работа ни е убедил,че сериозното и отговорно отношение към работата и поетите ангажименти към клиентите ни са задължителни и ние ви предлагаме точно това - БЪРЗИНА,КАЧЕСТВО И КОРЕКТНОСТ от професионалисти.ДОВЕРЕТЕ НИ СЕ И САМИ ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ!

Поемаме необходимата гаранция с договор и гаранционно обслужване.Фирмата разполага с бригада от специалисти , профилирали се изцяло в ниското строителство (от скеле) и вътрешни ремонти.


СТЕРИОПОР(EPS):

1.ОБЛИЦОВАНЕ НА КАЛКАНИ НАД 50КВ./М.:

при EPS 5см. - 28-32 лв/ кв.м.
при EPS 6 см. - 30-35 лв./ кв.м.
при EPS 7см. - 31-37 лв./ кв.м.

2.ОБЛИЦОВАНЕ НА БАЛКОНИ И ПРОЗОРЦИ:

при EPS 5см. - 30-33 лв./ кв.м.
при EPS 6см. - 31-34 лв./ кв.м.
при EPS 7см. - 32-35 лв./ кв.м.
Обръщане на прозорци 10-12 лв /лин.м.

Поставяне на козирка от поцинкована ламарина над изолацията-12лв. / м.
Поставяне на алуминиева прахово боядисана козирка или подпрозоречна дъска 15-30лв./м. в зависимост от широчината й.

ЦЕНИТЕ СА ПРИМЕРНИ И ВАРИРАТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ СЛОЖНОСТА НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО,ТРУДНОСТТА НА АЛПИЙСКИЯ ДОСТЪП,ПЛЪТНОСТТА И КАЧЕСТВОТО НА МАТЕРИАЛИТЕ И ДР.
ОКОНЧАТЕЛНИ ЦЕНИ СЛЕД ОГЛЕД

ГРАФИТЕНИ ПЛОСКОСТИ (BASF, BAOMIT, WEBER):

1. ОБЛИЦОВАНЕ НА КАЛКАНИ НАД 50 КВ.М.:
при 5 см. - 35-37 лв./ кв. м.
при 6 см. - 37-39 лв./ кв. м
при 7 см. - 39 - 41 лв. / кв. м.

2.ПРИ ОБЛИЦОВАНЕ НА БАЛКОНИ И ПРОЗОРЦИ:
при 5см. - 37-39лв./кв.м.
при 6см. - 39-41лв./кв.м.
при 7см. - 42-44лв./кв.м.
Обръщане на прозорци-12лв/кв.м.

ЦЕНИТЕ СА ПРИМЕРНИ И ВАРИРАТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ СЛОЖНОСТТА НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО , ТРУДНОСТТА НА АЛПИЙСКИЯ ДОСТЪП,ПЛЪТНОСТТА И КАЧЕСТВОТО НА МАТЕРИАЛИТЕ И ДР.
ОКОНЧАТЕЛНИ ЦЕНИ СЛЕД ОГЛЕД
ФИБРАН(XPS):

1.ОБЛИЦОВАНЕ НА КАЛКАНИ НАД 50 КВ.М.:
при 5см. - 37-39лв./кв.м.
при 6см. - 39-41лв./кв.м.
при 7см. - 41-43лв./кв.м.

2.ПРИ ОБЛИЦОВАНЕ НА БАЛКОНИ И ПРОЗОРЦИ:
при 5см. - 38-40лв./кв.м.
при 6см. - 40-42лв./кв.м.
при 7см. - 42- 44лв./кв.м.
Обръщане на прозорци 12 лв/кв.м.

ТЕЗИ ЦЕНИ СА ПРИМЕРНИ И ВАРИРАТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ СЛОЖНОСТТА НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО,ТРУДНОСТТА НА АЛПИЙСКИЯ ДОСТЪП И ДР.
ОКОНЧАТЕЛНИ ЦЕНИ СЛЕД ОГЛЕД
ЦЕНИТЕ ВКЛЮЧВАТ ТРУД И МАТЕРИАЛ: ТОПЛОИЗОЛАЦИОННИ ПЛОСКОСТИ,ЛЕПЕНЕТО И ДЮБЕЛИРАНЕТО ИМ, ШПАКЛОВАНЕ С ШПАКЛОВКА И (PVC) СТЪКЛОФИБЪРНА МРЕЖА, PVC ЪГЛИ ,МАЗИЛКА НА ЦИМЕНТОВА ОСНОВА (БЯЛА, ДРАСКАНА)



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    alpinistix Това е сайт част от Alpina-pro expert; Designed by Creative ideas design Copyright © 2014

    Предоставено от Blogger.